Räksoppa (tom yum goong)

Sitter och förbereder middagen ikväll genom att skala jätteräkor. Tänkte att det skulle bli en thailändsk räksoppa, tom yum goong till middag.

Tom yom goong, räksoppa

Tom yom goong, räksoppa

Det man behöver är,
» 4 koppar vatten
» 2 st stjälkar citrongräs som krossas och skärs av i ca 2-3 ca längder.
» 3 st skivor Galangal rot som krossas
» 3 st färska limeblad
» 12 st färska strimlade chilipeppar
» 1 matsked tamarind pasta
» 1 matsked fisksås
» 300 – 400 gram skalade räkor
» 0,5 vit skivad lök
» 2 st matskedar stekt chilipasta ( Nam Prik Pao )
» 1 liten burk Straw Mushrooms ( het fang )
» 1 liten skivad tomat ( Ta bort kärnorna )
» 1 lime

Tillagning
Koka upp vattnet på medelhög värme och tillsätt sedan citron gräset, galangal, limebladen, fisksåsen och tamarind pastan.
Tillsätt sedan räkorna och låt de koka i ca 3 minuter.
Tillsätt sedan löken, chilipastan och svampen ( Straw Mushrooms )
Koka ytterligare i 7 minuter tills räkorna är genomkokade.
Tillsätt chilipepparn och tomaten.
Stäng av värmen och pressa ut lime saften i soppan.
Tillsätt mer fisksås om det behövs.
Nu är Tom Yum Goong Thai soppa färdig att serveras.

Smaklig thaimat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *