Som Tam – Stark papayasallad

Fredag är det ju nu, det blir Som Tam – stark papayasallad, grillad kyckling och klibbris (sticky rice) ikväll till thaimat.

Som Tam - Papayasallad

Som Tam - Papayasallad

Tillskillnad från som tam thai, så innehåller inte som tam räkor och jordnötter. När vi gör som tam så gör vi den jätte stark, ca 15 chili i.

Det du behöver för att göra denna thaimat,
15 st krossade chili
2 matskedar tamarindjuice
juicen från 3 st pressade lime, eller ca 2 matskedar citronjuice
2 små tomater
3 st hackade vitlöksklyftor
ca 1 liter grovt riven papaya, man kan med fördel minska papaya och använda kålrot eller morötter
fisksås
vitkålsblad eller sallad

Gör så här,
krossa chili, vitlök och tomaterna i en stor mortel. Lägg i papayan i morteln, häll i lite fisksås, tamarindjuice, limejuice och palmsocker. Stöt och blanda allt i morteln. Smaka av, tillsätt mera fisksås, lime, tamarind eller palmsocker efter smak.

Servera på ett stort fat tillsammans med vitkålen eller salladen, grillad kyckling eller grillat kött och klibbris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *