Tom Jam Goong, stark thailändsk räksoppa

Tom yam är en kryddig klar soppa med både söt och sur smak.

Tom yom goong, räksoppa

Tom yom goong, räksoppa

Tom Yam är en ganska stark rätt men mängden chili varierar naturligtvis beroende på kockens intentioner.
När en soppa kallas ”yam” betyder det att ingredienserna läggs i efterhand medans soppan sjuder.
Tom yam lagas med en stor variation ”kött”: Tom yam plaa – fisk, Tom yam pho – krabba, Tom yam talee – havets läckerheter, Tom yam moo – flösk, Tom yam neua – nötkött.
I det här receptet används havsräkor och rätten kallas därför Tom yam goong men du kan använda det du föredrar eller råkar ha hemma i ditt kök.
4-5 portioner

Ingredienser
20 havsräkor, mediumstorlek
6-7 dl vatten
3 finhackade thailökar (eller chalotten)
2 stånd citrongräs
2 msk fisksås
2 skivor kha (galangalrot)
20 små svampar, halverade
6 kaffirlimeblad
3 msk limejuice
2-3 chili
5 korianderblad
vårlök/salladslök i önskad mängd
Hur gör man?
Skölj räkorna och skala dem men lämna kvar stjärten.
Häll vattnet i en kastrull/gryta.
Banka lite på citrongräset med ett knivskaft eller dyl. och skär i bitar om c:a 2 cm.
Lägg i grytan tillsammas med lök, fisksås, och kha.
Koka 3 minuter.
Lägg i räkor och svamp och koka tills räkorna blir orange-rosa.
Tillsätt kaffirlimeblad, limejuice och chili.
Lägg på ett lock och ta bort från spisen.
Strö över korianderblad och hackad vårlök och servera din Tom yam goong varm.
SMAKLIG MåLTID

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *